Výhody PIR dosiek ako moderného a účinného izolačného materiálu

Výhody PIR dosiek ako moderného a efektívneho izolačného materiálu

PIR dosky sú moderným a účinným spôsobom izolácie budovy. Izolačné dosky PIR sú vyrobené z polyizokyanurátovej peny, vďaka čomu sú vynikajúcou tepelnou izoláciou s množstvom ďalších výhod.

V tomto článku sa pozrieme na výrobný proces materiálu PIR, jeho výhody a rôzne spôsoby jeho použitia.

 

Výrobný proces PIR dosiek

Zmiešanie polyolov a izokyanátov

PIR panely sa vyrábajú miešaním polyolov a izokyanátov pri vysokej teplote a tlaku. Týmto procesom vzniká pena, tuhý plastový materiál s prevažne uzavretou pórovitou štruktúrou, ktorý sa používa ako izolačný materiál.

Vytvorenie peny a dosiek

Po vytvorení peny sa nechá vychladnúť a potom sa vytvoria dosky rôznych hrúbok a tvarov hrán na jednoduchú montáž.

 

Výhody PIR dosiek

Vynikajúca tepelná izolácia

Dosky PIR majú vysokú tepelnú vodivosť (λ = 0,022 W/m*K protermPIR AL), čo znamená, že dokážu účinne izolovať a zadržiavať teplo v zime a chladiť v lete. To môže pomôcť znížiť náklady na energiu a zvýšiť komfort vášho domova.

Odolnosť voči vlhkosti

PIR dosky sú odolné voči vlhkosti (dlhodobá nasiakavosť je ≤ 2 % [kg/kg] / WL(T)2 porovnateľná s polystyrénom XPS, ktorý sa primárne používa na izoláciu sokla), čo znamená, že sa nedeformujú a nestrácajú svoje izolačné vlastnosti ani pri pôsobení vody. To je dôležité najmä v priestoroch s vysokou vlhkosťou, ako sú kúpeľne a kuchyne.

Odolnosť voči ohňu

Dosky PIR sú tiež veľmi odolné voči ohňu (trieda E pre hrúbku 50-250 mm), čo znamená, že sú bezpečnejšie ako iné izolačné materiály, napríklad polystyrén alebo minerálna vlna, a môžu ochrániť váš domov v prípade požiaru.

Vysoká tuhosť materiálu

Materiál PIR dosiek je veľmi pevný a tuhý, čo umožňuje jeho použitie v konštrukčne náročnejších aplikáciách, ako sú stropy alebo priečky.

Napätie v tlaku pri 10 % deformácii (30 ≤ dN < 140 mm): ≥ 150 kPa, CS(10/Y)150, čo je porovnateľné s podlahovým polystyrénom EPS 150 S, takže sú ideálne na izoláciu podlahy a vďaka obojstrannej hliníkovej fólii aj ako podklad pod podlahové vykurovanie.

Ľahká inštalácia

Dosky PIR sa vďaka svojmu tvaru a veľkosti ľahko inštalujú (s možnosťou výberu z 3 úprav hrán), čo znamená, že svoj dom môžete efektívne zaizolovať rýchlo a jednoducho od podlahy až po strechu a prispôsobiť ho rôznym požiadavkám na dizajn. Okrem toho majú nižšiu hmotnosť ako tradičné izolačné materiály, čo uľahčuje manipuláciu s nimi a skracuje čas montáže.

Dlhá životnosť

Dosky PIR majú dlhú životnosť a vydržia vám mnoho rokov, čo znamená, že sa nemusíte obávať nákladov na výmenu izolácie počas celej životnosti budovy.

 

Rôzne spôsoby využitia PIR dosiek

Strešné izolácie

PIR dosky sú ideálne na izoláciu striech, pretože poskytujú vysokú tepelnú izoláciu a odolnosť proti vlhkosti. Okrem toho ich nízka hmotnosť nezaťažuje strešnú konštrukciu.

Izolácie stien a podláh

Dosky PIR možno použiť aj na izoláciu vonkajších a vnútorných stien a podláh. Vynikajúca tepelná izolácia zabezpečuje komfort a energetickú účinnosť budovy.

Izolácie v kúpeľniach a kuchyniach

Vďaka svojej odolnosti voči vlhkosti sú dosky PIR vhodné na použitie v priestoroch s vysokou vlhkosťou, ako sú kúpeľne a kuchyne. Svoje izolačné vlastnosti si zachovávajú aj pri pôsobení vody.

 

Záver

PIR dosky sú moderným a účinným spôsobom izolácie budov. Vďaka svojim vlastnostiam, ako sú vynikajúca tepelná izolácia, odolnosť proti vlhkosti a ohňu, vysoká tuhosť materiálu, jednoduchá inštalácia a trvanlivosť, sú čoraz obľúbenejšou voľbou na izoláciu budov. Ich rozmanité použitie zahŕňa izoláciu striech, stien a podláh, ako aj izoláciu kúpeľní a kuchýň.