Ako účinne izolovať strechu pomocou penového polystyrénu.

Ako účinne izolovať strechu pomocou penového polystyrénu: Praktický návod

Izolácia strechy je jednou z najdôležitejších častí úspory energie v domácnosti. Výberom správneho materiálu a dodržaním správneho postupu môžete dosiahnuť výrazné úspory nákladov na vykurovanie. V tomto článku sa zameriame na izoláciu strechy pomocou expandovaného polystyrénu, ktorý je vďaka svojim vlastnostiam a cene obľúbenou voľbou mnohých domácností.

Príprava

Pred začatím práce je dôležité pripraviť pracovný priestor. Strecha by mala byť čistá, bez prachu a nečistôt, ktoré by mohli ovplyvniť priľnavosť penového polystyrénu. Je tiež potrebné skontrolovať, či je strecha v dobrom stave, bez trhlín a dier, ktoré by mohli spôsobiť problémy počas inštalácie.

Výber penového polystyrénu

Existuje niekoľko typov penového izolantu, každý s inými vlastnosťami a cenou. Na izoláciu striech sa zvyčajne používa expandovaný polystyrén (EPS), pretože je ľahký, ľahko sa spracováva a má dobré izolačné vlastnosti. V súčasnosti sa však čoraz častejšie nahrádza modernou PIR izoláciou. Odkaz na náš sortiment PIR dosiek nájdete tu: PIR dosky

Inštalácia

Polystyrén sa zvyčajne inštaluje vo viacerých vrstvách, aby sa dosiahol požadovaný izolačný účinok. Prvá vrstva by sa mala prilepiť na strechu pomocou špeciálneho lepidla na polystyrén. Je dôležité zabezpečiť, aby bola vrstva rovnomerná a bez medzier.

Ďalšie vrstvy by sa mali klásť tak, aby prekrývali švy predchádzajúcej vrstvy, čím sa minimalizuje riziko vzniku tepelných mostov. Každá vrstva by mala byť pevne spojená s predchádzajúcou vrstvou a všetky švy by mali byť starostlivo utesnené.

Zakončenie

Po inštalácii všetkých vrstiev polystyrénu je potrebné strechu ukončiť vrstvou hydroizolácie, ktorá chráni izolačný materiál pred vlhkosťou a poškodením. Táto vrstva by mala byť pevne pripevnená a všetky švy by mali byť starostlivo utesnené.

Údržba

Hoci je polystyrén veľmi odolný materiál, je dôležité pravidelne kontrolovať stav izolácie a prípadné poškodenia čo najskôr opraviť. Pri správnej inštalácii a údržbe by mal polystyrén poskytovať účinnú izoláciu mnoho rokov.

Záver

Izolácia strechy penovým polystyrénom je účinný a cenovo dostupný spôsob, ako znížiť náklady na vykurovanie a zvýšiť komfort bývania. Pri dôkladnom plánovaní, správnom výbere materiálov a starostlivej inštalácii môžete dosiahnuť významné úspory a zároveň prispieť k ochrane životného prostredia.